Colombiansk delegasjon utfordrer Oljefondets investeringer

Foto: Coordinador Nacional Agrario

Foto: Coordinador Nacional Agrario

En delegasjon av urfolks- og bondeledere fra Colombia besøkte Norge for å kaste lys over alvorlige miljø- og menneskerettighetsbrudd knyttet til det irske selskapet Smurfit Westrock. Delegasjonen møtte Oljefondet, sivilsamfunn og norske politikere for å kreve handling mot selskapets ødeleggende praksis i Cauca-regionen.

Smurfit Wetsrock under kritikk for miljøødeleggelser og menneskerettighetsbrudd i Colombia

Bønder, urfolk og afrocolombianere i Cauca-regionen i Colombia har i årevis kjempet mot miljøødeleggelser og menneskerettighetsbrudd som følge av det irske selskapet Smurfit Westrock (tidligere Smurfit Kappa) og datterselskapet Cartón de Colombia. I september 2024 besøkte en delegasjon av urfolks- og bondeledere Norge for å rette søkelyset mot selskapets aktiviteter og Oljefondets investeringer i selskapet. Besøket ble tilrettelagt av LAG og SAIH. Delegasjonen møtte Oljefondet, Etikkrådet, media, politikere og sivilsamfunnet for å kreve endringer som kan bidra til å stanse den destruktive virksomheten.


“Vann, eller papir?”: Miljø- og menneskerettighetsbrudd i Cauca

Siden 1980-tallet har Smurfit drevet med plantasjer og landoppkjøp i Cauca-regionen, noe som har hatt alvorlige konsekvenser for lokalsamfunnene. Selskapet anklages for ulovlig landbeslag, brudd på avtaler med lokalsamfunn og ødeleggelse av viktige økosystemer. Blant annet har de ødelagt vannløpene og tilsidesatt rettslige avgjørelser fra colombianske domstoler angående vannbeskyttelse. Lokale bønder og urfolk har blitt fordrevet fra jorden de er avhengige av for sitt levebrød. I tillegg har militariseringen av området og bruk av private sikkerhetsstyrker ført til voldelige sammenstøt og drap på aktivister som forsvarer sine rettigheter. De store monoculturene til Smurfit har skadet både miljøet og lokalsamfunnenes evne til å opprettholde sine tradisjonelle livsstiler.

Dette handler ikke bare om vår jord, men om vår eksistens. Selskapet har ødelagt både vårt levebrød og miljøet rundt oss.

Oscar Navia, talsperson for CNA Colombia

Den ustabile sikkerhetssituasjonen med høy tilstedeværelse av paramilitære styrker og andre væpnede grupper har heller ikke gjort det enkelt for dem som prøver å beskytte jorda og landområdene til urfolk, bønder og alle de som bor i regionen. Selskapet har brukt droner for å forfølge og skremme lokalsamfunn og dratt nytte av militariseringen av Cauca.

"Dette handler ikke bare om vår jord, men om vår eksistens," uttalte Oscar Navia, bondeleder fra Cauca-regionen. "Selskapet har ødelagt både vårt levebrød og miljøet rundt oss." Naiva forteller om forurenset vann, høy bruk av glyfosat og bekrefter at store jordområder ikke lenger er fruktbare.

Norske investeringer under lupen

Det norske Oljefondet eier nesten 7 % av Smurfit, noe som har satt Norges investeringer i et kritisk lys. Delegasjonen som besøkte Norge, oppfordret norske myndigheter til å revurdere investeringene i selskaper som direkte bidrar til ødeleggelser og krenkelser av menneskerettighetene i Colombia. "Det er sjokkerende at norske penger bidrar til å forverre situasjonen i Cauca, samtidig som Norge har investert ressurser i å fremme fred i Colombia," sa Nina Luhr fra SAIH​.

Det er sjokkerende at norske penger bidrar til å forverre situasjonen i Cauca, samtidig som Norge har investert ressurser i å fremme fred i Colombia

Nina Luhr fra SAIH

Kamp for land og rettferdighet

Delegasjonen har satt som krav at den colombianske regjeringen kjøper tilbake land fra Smurfit, slik at det kan distribueres til bønder og urfolk som en del av landreformen i Colombia. Fredsavtalen fra 2016 inneholder en omfattende landreform som skulle gi rettferdig tilgang til jord, men selskapets fortsatte tilstedeværelse i regionen hindrer gjennomføringen av reformen.

Delegasjonen har tidligere forsøkt å føre dialog med Smurfit og Carton Colombia uten resultat. Nå søker de internasjonal støtte for å presse selskapet til å respektere menneskerettigheter og miljøvern. Besøket i Norge er en del av en bredere kampanje for å skape global oppmerksomhet rundt selskapenes destruktive praksiser og de alvorlige konsekvensene for lokalsamfunnene i Cauca-regionen​.

Veien videre

Norge har lenge vært en støttespiller for fredsprosessen i Colombia, og delegasjonen håper at deres besøk vil føre til at norske myndigheter og selskaper tar grep for å sikre at investeringer ikke bidrar til ytterligere skade. Møter med Etikkrådet og andre relevante aktører er viktige steg for å påvirke Oljefondets investeringspolitikk og praksis, slik at den bedre reflekterer Norges internasjonale forpliktelser knyttet til menneskerettigheter og bærekraft​. Et av budskapene den colombianske delegasjonen har til Norge er å passe seg for å ha en dobbeltrolle som ikke er forenlig med en fredsnasjon. Norge kan ikke både tilrettelegge for fredsprosessen og på den andre siden ha så høye investeringer i et selskap som aktivt hindrer nettopp det, lokal fred uten påvirkning fra multinasjonale selskaper som Smurfit.

Fakta om Smurfit Westrock
  • Grunnlagt: Smurfit Kappa ble etablert i 2005 etter fusjonen mellom Jefferson Smurfit Group og Kappa Packaging.

  • Navnebytte og utvidelse: Fra 2023-2024 har de slått seg sammen med det amerikanske selskapet Westrock. Fusjonen kombinerer Smurfit Kappas sterke posisjon i Europa med WestRocks tilstedeværelse i Amerika. Selskapet heter derfor Smurfit Westrock.

  • Hovedkontor: Selskapet har sitt hovedkontor i Dublin, Irland.

  • Virksomhet: Smurfit Westrock er en av verdens største produsenter av papirbasert emballasje, og opererer i over 40 land fordelt på 6 kontinenter.

  • Oljefondet: Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) eier rundt 7 % av aksjene i selskapet.

  • Aktiviteter i Colombia: I Colombia har selskapet vært aktivt siden 1980-tallet med plantasjer for produksjon av papirmasse. Smurfit Kappa har vært anklaget for miljøskader, ulovlig landbeslag og brudd på menneskerettighetene, spesielt i Cauca-regionen.

  • Kontroverser: Ifølge flere rapporter, inkludert fra Cuestión Pública, har selskapet vært involvert i konflikter som har ført til fordrivelse av lokalsamfunn, ødeleggelse av vannressurser og voldelige sammenstøt med urfolk og bønder.

Lær mer
Radio intervju med delegasjonen (spansk)

Sammen med ansatt Lina Alvarez Reyes, møtte delegasjonen Radio Latin-Amerika som resulterte i et informativt intervju på spansk. Lytt til episoden her

Lina Alvarez Reyes
Land